Włosy i paznokcie
To, co jemy, ma wpływ na stan naszego zdrowia, ale też wygląd. Większość kobiet zwraca uwagę na swoje włosy i paznokcie. Chcą, aby włosy były lśniące i mocne, a paznokcie - niełamliwie.
Aby zadbać o wygląd włosów i paznokci, wystarczy spożywać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych znajdujących się w wielu owocach i warzywach.
Do swojej diety należy włączyć na pewno warzywa strączkowe (fasola zwyczajna, bób, groch, ciecierzyca pospolita, soja warzywna), które zawierają sporo magnezu, dzięki któremu włosy są elastyczne. Odpowiednia ilość magnezu zapobiega również łamliwości paznokci. Warzywa z tej grupy są także bogate w witaminy z grupy B, które też odpowiadają za zdrowie paznokci (zapobiegają powstawianiu plam na paznokciach).
Pomidory, szpinak, suszone owoce ze względu na zawartość żelaza zapobiega ją wypadaniu włosów. A suszone morele, rodzynki i śliwki dzięki zawartości miedzi zapobiegają rozdwajaniu się paznokci. Buraki, pietruszka i marchew zawierają krzem, który poprawia twardość paznokci (jego niedobory powodują ich kruchość).
Jarmuż, brokuły, fasola i soja to wapń, nieodłączny składnik budulcowy i włosów i paznokci. Jego niedobór powoduje kruchość paznokci i włosów.