Energia dla seniora

Warzywa / owoce - dieta dla seniorów.

Dieta dla osób starszych, czyli po sześćdziesiątym roku życia, ma ogromne znaczenie. Po pierwsze spowolniają się procesy przemiany materii, zmniejsza się odporność, osłabieniu ulega układ pokarmowy – spowalnia się perystaltyka jelit, spada poziom soków trawiennych i zawartość wody w organizmie, a zatem składniki odżywcze są słabiej przyswajane. Po drugie dieta osób starszych jest najczęściej uboga w owoce i warzywa, ponieważ spożycie ich wiąże się z problemami uzębienia. Warzywa i owoce to produkty, które seniorom zapewnią odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Ważny jest sposób przyrządzenia oraz podania potraw obfitujących w warzywa i owoce.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin i minerałów, na których zapotrzebowanie wzrasta w podeszłym wieku (antyoksydanty, czyli witaminy: A, C, E oraz foliany). Zmniejszają one nie tylko ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych ale również nowotworowych.

Największy problem jest z zapotrzebowaniem na witaminę C, ponieważ szybko się utlenia, przez co jest bardzo nietrwała. Dlatego seniorzy powinny spożywać owoce bogatę w witaminę C m.in.: czarna porzeczka, truskawki, poziomki, kiwi, cytrusy, owoce dzikiej róży oraz świeże warzywa (natka pietruszki, szczypiorek, brokuły, kapusta, brukselka, kiszonki). Warto pamiętać, że niedobory witaminy C mogą prowadzić do zmian miażdżycowych i nowotworowych.

Dieta bogata w warzywa i owoce, a także kiszonki, jest w stanie uzupełnić wiele braków witamin i mikroelementów, których doświadczają seniorzy. Niedobór tych składników może być przyczyną dolegliwości układu pokarmowego i ogólnego pogorszenia samopoczucia.

Więcej przepisów na odporność
inne porady eksperta