Brokuły się
2 brokuły
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
125 g startego sera mozzarella
sól
odrobina cukru
125 ml maślanki Mrągowskiej
2 łyżki jogurtu kremowego lub greckiego
garść świeżej bazylii
chili
sól, pieprz
szczypta brązowego cukru
Brokuły kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i podgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Tak przygotowane brokuły hartujemy w zimnej wodzie i przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie brokuły smarujemy roztopionym masłem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na wierzch brokułów posypujemy tarty ser i wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Pieczemy ok. 35 minut.
Gdy brokuły się pieką, w miseczce mieszamy maślankę z gęstym jogurtem dodajemy posiekane listki bazylii doprawiamy solą, cukrem i pieprzem oraz chili.
Brokuły podajemy z sosem maślankowym.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.