Chlebek bananowy
4 dojrzałe banany
230 g mąki pszennej razowej
120 ml maślanki
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki cynamonu
7 łyżek brązowego cukru
2-3 garstki orzechów laskowych
75g gorzkiej czekolady
W większej misce przy pomocy widelca rozgniatamy banany na mniejsze kawałki, następnie dodajemy maślankę, szczyptę soli, mąkę i roztrzepane jajka oraz masło. Do powstałej masy dodajemy sodę oczyszczoną i cynamon. Orzechy laskowe siekamy drobno nożem, podobnie jak gorzką czekoladę – następnie dzielimy je w proporcji 1/3 do 2/3 i większe części wrzucamy do miski z masą, a mniejsze pozostawiamy do posypania na wierzch ciasta.
Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 11cm na 21cm wyłożonej papierem do wypieków, wierzch ciast posypujemy posiekanymi orzechami i czekoladą. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 75 minut.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.