25 lat

Eko
smaczki

Środowisko cały czas o sobie przypomina, warto więc, abyśmy my pamiętali także o nim. Szukamy najlepszych sposobów, aby Maślanka Mrągowska była lepsza i dla Was, i dla środowiska właśnie. Stąd wzięły się Eko Smaczki, cykl poświęcony idei zrównoważonego rozwoju, filozofii zero waste, odpowiedzialności za środowisko i nie tylko.

Od czego zaczniemy? Od maślanki!

Co zrobić z opakowaniem po maślance?

  • Dopij swoją maślankę do końca.
    Z Maślanką Mrągowską nic się nie marnuje.

  • Odkręć nakrętkę.
    Możesz ją wrzucić do pojemnika na plastik lub oddać zebrane nakrętki na cele charytatywne.

  • Złóż opakowanie. Będzie zajmować mniej miejsca. Instrukcję znajdziesz na kartoniku.

  • Wrzuć opakowanie do żółtego pojemnika. I gotowe!

Nowe opakowanie.
Smak, który doskonale znasz. I coś więcej.

Z każdą kolejną Maślanką coraz bardziej czujemy, że robimy coś dobrego.
I dla Was, i dla przyrody. Szukajcie w sklepach Maślanki Mrągowskiej
w nowym ekologicznym opakowaniu.

To warto wiedzieć

  • Według danych Ministerstwa Klimatu, w Polsce tylko 44,3% śmieci trafia na wysypiska, a 26% jest poddanych recyklingowi. Tymczasem segregowanie odpadów nie jest takie trudne i nie wymaga od nas bardzo dużo wysiłku. Nakrętkę i puste opakowanie po maślance wystarczy wrzucić do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne. Materiał z opakowania zostanie odzyskany, nie trafi na wysypisko i powstaną z niego nowe przedmioty, które mogą nam służyć przez kolejne lata.

  • Maślanka Mrągowska w nowym opakowaniu jest tak samo pyszna, jak przedtem, i ma dokładnie ten sam prosty skład: maślanka, mleko i żywe kultury bakterii. Postaraliśmy się, żeby skład opakowania był równie prosty. Kartonik Pure-Pak® Sense w większości został wykonany z papieru, pochodzącego z odpowiedzialnie zarządzanych upraw leśnych. Potwierdza to certyfikat FSC (Forest Stewardship Council®).