Marchewka pod kruszonką
1 kg marchewki
5 pełnych łyżek mąki pszennej razowej
4 pełnych łyżek mąki słonecznikowej (zmielonego słonecznika)
4 duże ząbki czosnku
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, 2 łyżki masła
4 łyżki ricotty
1/4 szklanki maślanki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Sól, pieprz
Marchewkę myjemy i obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki które przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia.
Mąkę pszenną razową i słonecznikową wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek i sól. Układamy na wierzch marchewki małe kawałki masła. Następnie w dłoniach wszystko mieszamy, formując kruszonkę i tak przygotowaną kruszonką posypujemy marchewkę.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 minut lub do miękkości.
Sos przygotowujemy mieszając ricottę z maślanką i następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, otartą skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.