Odporność latem
Warzywa / owoce – dieta wspomagająca odporność organizmu latem.
Na odporność naszego organizmu ma wpływ wiele czynników m.in.: sen, aktywność fizyczna, aktywność zawodowa w tym odpoczynek oraz mniej stresu. Głównym i najważniejszym elementem jest dieta: sposób odżywiania się i dobór odpowiednich produktów. Warzywa i owoce powinny stanowić nieodłączny element diety, który wspomoże naszą odporność latem. Te warzywa i owoce, które mają wpływa na nasz organizm, aby nie chorować, korzystać z uroków lata to obfitujące w witaminę C oraz beta-karoten. To one stymulują odporność naszego organizmu.
Warto włączyć do swojej diety warzywa bogate w witaminę C : brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepę. Owoce bogate w witaminę C: porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i pomarańcza. Ważny jest również beta-karoten. Znajdziemy go w warzywach: marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, paprka czerwona, boćwina i owocach: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
Spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę C wzmoże aktywności komórek układu odpornościowego – krwinekś białych. Witamina C jest ważnym antyoksydantem. Przez to bierze udział w wielu procesach enzymatycznych w całym organizmie. Także w wielu reakcjach odpornościowych wydzielają się wolne rodniki. Wolne rodniki mogą uszkadzać cząsteczki, zmieniając ich strukturę, przez co pogarszają funkcję komórki. Witamina C neutralizując wolne rodniki w naszych komórkach, chroni ich struktury przed skutkami reakcji zapalnych.
Beta-karoten jest prowitaminą A, czyli substancją, z której nasz organizm (za pomocą enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych) wytwarza witaminę A. która wzmacnia m.in. odporność.
Nie zapomnijcie, aby dodać warzywa cebulowe czyli: cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Poza związkami siarkowymi zawierają witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze a to cenne działanie w przypadku zmniejszonej odporności.