
GRANOLA ŚNIADANIOWA
100-150 ml na porcję do granoli
400 g płatków owsianych
60 g rozpuszczonego masła
80-100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
80-100 g migdałów
80 g suszonych bananów
80 g suszonych fig pokrojonych na ćwiartki
Miód rozpuść w ciepłym maśle.
Płatki wsyp do miski i zalej masłem z miodem. Dokładnie wymieszaj.
Dolej sok i znów dobrze wymieszaj.
Przesyp granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na ok. 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C. Od czasu do czasu przemieszaj drewnianą łyżką, by płatki równomiernie się zezłociły.
Migdały upraż na suchej patelni.
Razem z figami i bananami dodaj do upieczonej granoli.
Dokładnie wymieszaj.
Podawaj w miseczce z Maślanką Mrągowską i ulubionymi owocami.

Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.
Proponowane przepisy