Pan Placek z owocami
190 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
160 g mąki pszennej
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru trzcinowego
30 g rozpuszczonego masła
olej, do smażenia
cukier puder, truskawki, morele i świeże liście mięty lub melisy, do dekoracji
zielony ogórek
sól i pieprz grubo mielony, do smaku
Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, maślankę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz masło i dokładnie wszystko zmiksuj, do uzyskania gładkiej masy. Na patelni mocno rozgrzej olej i partiami smaż placuszki, do zarumienienia po każdej stronie. Podawaj udekorowane świeżymi owocami, cukrem pudrem i listkami mięty lub melisy.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.