Pączki co brudzą rączki
Dzieciaki na pewno wierzą, że zdrowe słodycze istnieją! Na szczęście my też i mamy na to pyszne dowody. ;) Pieczone dyniowe donuty to propozycja trafiona w punkt. W słodkich przekąskach ważne jest, by oprócz cukru dostarczały organizmowi odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych, a nie tylko puste kalorie. Maślanka i prawdziwa czekolada o wysokiej zawartości kakao są źródłem wapnia, potasu i witamin z grupy B. Również dynia zawiera wapń i potas, który odgrywa ważną rolę w diecie najmłodszych, stojąc na straży równowagi sodowo-potasowej, którą może zaburzać spożywanie zbyt dużej ilości produktów solonych.
85 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
175 g cukru trzcinowego
2 jajka
170 g purée dyniowego
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju
szczypta soli
200 g gorzkiej czekolady
30 g posiekanych migdałów
Wydrążoną i oczyszczoną dynię przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Upiecz do miękkości, odstaw do wystygnięcia, a następnie zblenduj na gładkie purée. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, kakao i sól, wymieszaj. Do drugiej miski wlej olej, maślankę, roztrzepane jajka i purée z dyni, wymieszaj. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj, by w końcu uzyskać gładką masę. Przełóż ciasto do
rękawa cukierniczego, a następne napełnij formę do pieczenia donutów (forma powinna być lekko nasmarowana olejem). Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu wyjmij donuty z formy i odstaw do przestudzenia. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posiekaj migdały. Maczaj donuty w czekoladzie i dekoruj migdałami.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.