Tarta pełnoziarnista ze szpinakiem
300 g mąki orkiszowej razowej
280 g masła
30 g otrębów orkiszowych prażonych
1/3 szklanki zimnej wody
tymianek
100 g szpinaku baby
150g boczniaków
400 g ziemniaków – ugotowanych z dnia poprzedniego
3 ząbki czosnku
2 – 3 gałązki rozmarynu
1 szklanka Maślanki Mrągowskiej
2/3 szklanki śmietanki kremówki
2 jajka
Do miski blendera planetarnego wsypujemy mąkę, otręby, sól oraz tymianek. Następnie partiami dodajemy masło i chwilkę wyrabiamy na wolnych obrotach miksera. Ciasto umieszczamy w lodówce w celu schłodzenia i po ok. 60 minutach ponownie wyrabiamy w mikserze dodając zimną wodę. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10-15 minut.
Na patelni przesmażmy pokrojony w plasterki czosnek oraz szpinak. Następnie dodajemy oczyszczone boczniaki i całość smażymy jeszcze kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażone grzyby rozkładamy w formie z ciastem i dokładamy do niej pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki.
W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy maślankę oraz śmietankę, całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Powstałym sosem śmietanowo-jajecznym zalewamy przygotowaną wcześniej formę z tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut. Tartę wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.