Tarta jabłkowa

380 g mąki pszennej tortowej
250 g cukru pudru
220 g masła
1/3 szklanki maślanki
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 sztuki jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru brązowego
kilka świeżych malin
1 jajko
cukier
Do misy miksera planetarnego wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło i przez chwile miksujemy na małych obrotach. Misę z zawartością wyjmujemy z miksera i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok. 30-50 minut. Póżniej wyjmujemy z lodówki dodajemy maślankę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na równy blat i rozwałkowujemy. Jabłka kroimy na cienkie plasterki i układamy w okrąg na środkowej części ciasta w kilka warstw. Tak przygotowane jabłka posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. W kolejnym kroku składamy boki ciasta tak aby zachodziły lekko na jabłka, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch tarty układamy kilka mali. Tartę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.