


Leniwe z waniliowym sosem
½ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
250 g twarogu
duże jajko
szczypta soli
100 g mąki pszennej
2-3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
garść malin
listki świeżej mięty, do dekoracji
Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Delikatnie zagnieć gładkie ciasto.
Z gotowego ciasta formuj wałeczki i odkrawaj nożem kluski o długości ok. 3-4 cm. Gotowe leniwe wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez około 1-2 minuty od wypłynięcia.
Maślankę, ziarenka z laski wanilii i cukier puder dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej wyłożone na talerze kluski. Udekoruj danie malinami i listkami mięty. Podawaj od razu.



Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.