Czekoladki nadziewane masłem orzechowym
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki masła orzechowego
6-8 sztuk miękkich daktyli
szczypta soli
3 łyżki śmietanki kremówki
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej
2 łyżki miodu
Do kielicha blendera wlewamy Maślankę Mrągowską i śmietankę kremówkę oraz miód. Następnie dodajemy posiekane daktyle oraz szczyptę soli, całość dokładnie miksujemy. Dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Przy pomocy pędzelka smarujemy nią spód i boki foremki do czekoladek, następnie schładzamy tak przygotowane foremki w lodówce przez ok. 30 minut.
Po wyjęciu foremek z lodówki napełniamy je wcześniej powstałą masą przy pomocy np. rękawa cukierniczego. Na wierzch foremek rozlewamy płyną czekoladę i ściągamy jej nadmiar przy pomocy szpatułki. Tak przygotowane foremki z czekoladkami ponownie schładzamy w lodówce i później wyciągamy czekoladki z foremki.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.