Zdrowe batony bez pieczenia
50 g migdałów
50 g orzechów nerkowca
50 g pestek słonecznika
100 g suszonych fig
65 g suszonej żurawiny
300 g płatków błyskawicznych
4 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej
garść suszonych miękkich daktyli
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
Suszone figi i daktyle namaczamy w wodzie do czasu aż będą miękkie.
Następnie maślankę, daktyle, miód oraz 2/3 ilości masła orzechowego zmiksować na gładką masę
i na końcu osolić.
Wcześniej namoczone figi pokroić w plasterki, a orzechy nerkowca i migdały drobno posiekać. Wszystkie mokre i suche składniki wymieszać z sobą w misce do połączenia składników i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 na 18 centymetrów.
Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok. 60-90 minut.
Po tym czasie blaszkę wyjmujemy z lodówki i kroimy batony na kawałki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią wierzch batonów.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.