Warzywom się upiekło
Każdy chce być piękny, wyglądać młodo i jeść pyszne jedzenie. Wszystko da się zrobić. :) Zaproś rodziców do kuchni na wielkie rodzinne gotowanie i przygotujcie naszą warzywną ucztę z maślankowym sosem. Warzywa w codziennej diecie to przede wszystkim źródło antyoksydantów, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, co wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie, a także poprawia metabolizm. Sos na bazie maślanki to lekka i niskokaloryczna wersja, a smakuje wspaniale. Można zjeść ile się chce, a linia pozostanie idealna. ;)
200 ml Maślanki Mrągowskiej
pęczek natki pietruszki
2-3 marchewki
2 pietruszki
1/2 mniejszego kalafiora
1 czerwona cebula
1/2 granatu
garstka świeżej rukoli
garstka orzechów nerkowca
85 g kuskusu
¼ łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
olej
Marchewki i pietruszki obierz i pokrój na podłużne kawałki. Umytego kalafiora podziel na nieduże różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia, skrop niewielką
ilością oleju, dopraw płatkami chili, tymiankiem, kuminem oraz ostrą papryką, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż warzywa będą takie jakie lubisz – lekko chrupiące lub zupełnie miękkie. W czasie pieczenia warzyw ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy warzywa będą już upieczone przełóż je do większej miski, dodaj rukolę oraz kuskus i całość delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do dużej miski lub na kilka talerzy. Posyp pestkami granatu i posiekanymi, prażonymi orzechami nerkowca. Całość polej sosem z maślanki wymieszanej z natką pietruszki.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.