Salatka Na Zdrowie
1/2 średniej dyni hokkaido
40-50 dkg brukselki
80-100 g rukoli
80-100 g szpinaku baby
100 g sera typu feta
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
Sos:
200 ml Maślanki Mrągowskiej
1/2 pęczka bardzo drobno posiekanego koperku
1/2 roztartego ząbka czosnku
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj i odstaw.
Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w półksiężyce o grubości ok. 2 cm.
Ułóż dynie i brukselki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posól i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pieczone warzywa wymieszaj ze szpinakiem i rukolą, posyp serem.
Podawaj z koperkowym sosem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.