Modelowa kurkowa ;)

125 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
cebula
marchewka
biała część pora (ok. 50 g)
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
ok. 200 g ziemniaków
250 g kurek
700 ml bulionu warzywnego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i pieprz, do smaku
pół pęczka koperku
kilka kromek pieczywa
masło, do smażenia
Cebulę, pora, selera i marchewkę drobno pokrój. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż wszystkie warzywa. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, całość zalej bulionem i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż kurki na patelni z dodatkiem łyżki masła. Dodaj do zupy. Całość zagotuj, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Gotową zupę posyp koperkiem. Podawaj z maślanką i świeżym pieczywem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.