Maślankowy owocnik
750 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
25-30 g żelatyny
200 g cukru pudru
150 g domowej granoli
45 g masła
200 g jogurtu greckiego
330 g śmietany kremówki 30% - ubitej na sztywno
skórka otarta z jednej cytryny
owoce do podania: morele, maliny, truskawki
mięta lub melisa, do podania
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść, przelej do granoli i dokładnie wymieszaj. Przesyp na dno tortownicy, rozprowadź równomiernie i ugnieć, tworząc w ten sposób granolowy spód ciasta.
Następnie, wymieszaj maślankę z cukrem pudrem, skórką z cytryny i jogurtem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i odstaw do przestudzenia. Dodaj ją do maślanki i całość zmiksuj do połączenia. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na granolowy spód i wyrównaj. Odstaw sernik na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje.
Gotowe ciasto udekoruj świeżymi owocami i ziołami.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.