
Dojrzała Tarta
1 arkusz ciasta francuskiego
6 plasterków szynki dojrzewającej
1 nieduża twarda gruszka
opakowanie camemberta
sos:
200 ml Maślanki Mrągowskiej
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i odstaw.
Ciasto delikatnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia.
Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Ułóż gruszki na cieście.
Na wierzch ułóż plastry sera.
Posyp odrobiną świeżego tymianku i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200°C.
Na wierchu ciepłej tarty rozłóż szynkę.
Podawaj z sosem maślankowym.

Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.
Proponowane przepisy