Łososiowy talerz
ok. 300 g filetu z łososia
kilka gałązek świeżej bazylii
cytryna
oliwa
sól i pieprz, do smaku
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
opakowanie miksu sałat
100 g pomidorków koktajlowych
½ świeżego ogórka
½ awokado
70 g roszponki
kilka gałązek tymianku cytrynowego
mały ząbek czosnku
sól i pieprz, do smaku
świeże pieczywo, do podania
Łososia umyj, osusz, pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem
do pieczenia, ułóż na nim kawałki ryby i delikatnie skrop je oliwą. Dodaj bazylię oraz plasterki cytryny i
piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W czasie pieczenia ryby przygotuj sałatkę: miks sałat umyj i przełóż do miski. Dodaj roszponkę,
połówki pomidorków koktajlowych, ogórka pokrojonego w plasterki i obrane awokado pokrojone na
osiem części.
Maślankę dopraw listkami tymianku, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Całość wymieszaj i połącz z warzywami. Sałatkę wyłóż na talerze, a na niej ułóż upieczone porcje
łososia. Danie podawaj ze świeżym pieczywem.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.