Krokiety na rybkę

   
200 g świeżego łososia
500 g ziemniaków
30 g świeżego szpinaku
140 g zielonego groszku
sól
pieprz
oregano
mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
jajko
olej do smażenia
200 ml Maślanki Mrągowskiej
2 łyżki serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotuj sos – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości (ziemniaki nie powinny się rozpadać, nie mogą być rozgotowane). Odlej i odstaw do przestudzenia. Następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków i przełóż do miski. Zielony groszek również ugotuj w osolonej wodzie. Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż na blaszkę do pieczenia skórą do dołu, przypraw solą, pieprzem i oregano. Piecz przez około 10 minut w 180°C. Wyjmij rybę z piekarnika, odstaw do wystudzenia, a następnie podziel na kawałki i dodaj do miski z ziemniakami. Dołóż groszek i posiekany szpinak. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i uformuj z masy krokiety. Obtocz każdy z nich w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron i podawaj z sosem maślankowym.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.