Panna i ananas
350 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
200 ml śmietany kremówki
80 g białego cukru
laska wanilii
świeży ananas, pokrojony w kostkę
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
skórka z cytryny + łyżka soku
Żelatynę wymieszaj we wrzątku, do rozpuszczenia. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier oraz laskę wanilii i zagotuj. Po kilku minutach, po lekkim przestudzeniu, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie dodaj maślankę, wymieszaj dokładnie. Gotową masę przelej do szklanek, kieliszków, miseczek lub foremek i odstaw do lodówki na kilka godzin, do zastygnięcia. Pokrojonego ananasa wymieszaj z sokiem i skórką cytryny, posiekanymi listkami mięty i cukrem. Podawaj z panna cottą.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.