Obiad się klei
                    
                        Pieczone pierogi drożdżowe z dynią i soczewicą Propozycja dla miłośniczek ciasta drożdżowego w wytrawnym wydaniu! Pierogi z dyniowym nadzieniem smakują świetnie i są fajnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu.  To doskonały wybór spośród dań dobrych dla pań. Dynia i soczewica, dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza oraz witaminy B12, pozytywnie wpływają na wzmocnienie odporności, chronią przed anemią i zmęczeniem. Dodatek maślanki to zawartość witamin z grupy B, które bardzo dobrze wpływają na samopoczucie psychiczne, a tym samym oddziałują pozytywnie na układ nerwowy.
                    
                    
                                                                                                                                    125 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
                                                                                                                                                                                        400 g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                        60 g roztopionego masła
                                                                                                                                                                                        7 g suszonych drożdży
                                                                                                                                                                                        2 jajka
                                                                                                                                                                                        sól
                                                                                                                                                                                        300 g dyni
                                                                                                                                                                                        2 większe marchewki
                                                                                                                                                                                        2 większe pietruszki
                                                                                                                                                                                        2 cebule
                                                                                                                                                                                        2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                        100 g przecieru pomidorowego
                                                                                                                                                                                        200 g czerwonej soczewicy
                                                                                                                                                                                        1 jajko
                                                                                                                                                                                        kilka ziaren ziela angielskiego
                                                                                                                                                                                        liść laurowy
                                                                                                                                                                                        sól i pieprz
                                                                                                                                                                                        olej
                                                                                                                                                                                        sezam do posypania pierogów
                                                                            
                        
                            Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Oczyszczone i obrane warzywa – dynię, marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojone cebule, następnie dodaj tarte warzywa. Po chwili smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i soczewice. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę przesmaż i odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, jajka, maślankę oraz roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odkryj je i jeszcze chwilę wyrabiaj, następnie rozwałkuj i za pomocą szklanki
wytnij kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Pierogi piecz przez około 30 minut w 190°C.
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                            
                                Na szybko
                                
                                
                                    Maślanka Mrągowska
                                    Naturalna
                                
                                
                                    Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i  zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.