Madame Tarta
Tarta warzywna na spodzie z ciasta francuskiego to wyjątkowo proste, a jednocześnie efektowne danie, w którym wykorzystasz ulubione warzywa. Warto postawić na ich sezonowość, czyli czas w którym są najsmaczniejsze, pełne witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na dużą
zawartość błonnika wpływają również pozytywnie na odchudzanie oraz utrzymanie szczupłej
sylwetki. Dodatkowo pomagają oczyszczać organizm. Ich właściwości umocni obecność maślanki,
która zawiera m.in. bakterie kwasu mlekowego.
arkusz ciasta francuskiego
2 nieduże cukinie
1 nieduży bakłażan
2 czerwone papryki
200 g pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
1 czerwona cebula
suszone oregano
kilka listków świeżej bazylii
50 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
50 ml śmietanki 30%
1 jajko
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Umyte cukinie, bakłażana i paprykę pokrój na grubsze plastry/ kawałki. Obsmaż na patelni grillowej.
Ciasto przekrój na trzy kawałki, ułóż na nich grillowane warzywa, pokrojoną w piórka cebule,
przekrojone na pół pomidorki, plasterki oliwek i posyp oregano. Połącz wszystkie składniki sosu i
polej nim tarty tuż przed pieczeniem. Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez
około 25 minut. Podawaj gorące, udekorowane listkami świeżej bazylii.
Na szybko
Maślanka Mrągowska
Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.