Madame Tarta
                    
                        Tarta warzywna na spodzie z ciasta francuskiego to wyjątkowo proste, a jednocześnie efektowne danie, w którym wykorzystasz ulubione warzywa. Warto postawić na ich sezonowość, czyli czas w którym są najsmaczniejsze, pełne witamin oraz składników mineralnych. Ze względu na dużą
zawartość błonnika wpływają również pozytywnie na odchudzanie oraz utrzymanie szczupłej
sylwetki. Dodatkowo pomagają oczyszczać organizm. Ich właściwości umocni obecność maślanki,
która zawiera m.in. bakterie kwasu mlekowego.
                    
                    
                                                                                                                                    arkusz ciasta francuskiego
                                                                                                                                                                                        2 nieduże cukinie
                                                                                                                                                                                        1 nieduży bakłażan
                                                                                                                                                                                        2 czerwone papryki
                                                                                                                                                                                        200 g pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                                        kilka czarnych oliwek
                                                                                                                                                                                        1 czerwona cebula
                                                                                                                                                                                        suszone oregano
                                                                                                                                                                                        kilka listków świeżej bazylii
                                                                                                                                                                                        50 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
                                                                                                                                                                                        50 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                        1 jajko
                                                                                                                                                                                        1 mały ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                        sól i pieprz
                                                                            
                        
                            Umyte cukinie, bakłażana i paprykę pokrój na grubsze plastry/ kawałki. Obsmaż na patelni grillowej.
Ciasto przekrój na trzy kawałki, ułóż na nich grillowane warzywa, pokrojoną w piórka cebule,
przekrojone na pół pomidorki, plasterki oliwek i posyp oregano. Połącz wszystkie składniki sosu i
polej nim tarty tuż przed pieczeniem. Wstaw tarty do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez
około 25 minut. Podawaj gorące, udekorowane listkami świeżej bazylii.
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                            
                                Na szybko
                                
                                
                                    Maślanka Mrągowska
                                    Naturalna
                                
                                
                                    Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i  zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.